Gehoorproblemen

Tinnitus

Wat is Tinnitus?

Tinnitus is het waarnemen van een piep, brom, fluit, suis of ander geluid, vaak in één van beide oren, zonder dat er een externe geluidsbron aanwezig is. Tinnitus wordt ook wel oorsuizen genoemd. Naast het oorsuizen kunnen er ook nog andere symptomen bij komen, bijvoorbeeld slaapproblemen, hoofdpijn, nekspanningen en concentratieproblemen.

Fantoom

Tinnitus is een fantoomgeluid dat niet van buiten komt maar in de hersenen ontstaat. Het kan sterk variëren in gradaties van indringendheid en luidheid. Ongeveer 40% van de bevolking heeft wel eens dergelijke oorsuizen ervaren. 10-20% lijdt aan chronische tinnitus (langer dan 3 maanden), waarbij de symptomen vooral tussen het 40ste en het 50ste levensjaar beginnen.

Vicieuze cirkel

De klachten die uit tinnitus voortkomen, kunt u (deels) zelf beïnvloeden. Spanning en vermoeidheid bijvoorbeeld kunnen de klachten verergeren. Ook veel aandacht geven aan de tinnitusgeluiden geeft verergering. De kans is groot dat je dan in een vicieuze cirkel terechtkomt. Met bepaalde behandelmethoden kunt u leren om deze cirkel te doorbreken, de tinnitus beter te verdragen en ermee te leren leven.

Behandeling

In het geval dat men voor langer dan drie dagen één of meerdere symptomen van tinnitus waarneemt, is het verstandig om een afspraak te maken met een KNO-arts.

De bestaande behandelopties hebben een medische, audiologische of psychologische basis. Bij specifieke oorzaken kan in uitzonderlijke situaties een behandeling leiden tot flinke vermindering van de tinnitus. Maar meestal is tinnitus niet te genezen.

Heeft u last van tinnitus? Neem contact met ons op voor een persoonlijk adviesgesprek.

Neem contact op